Rapport Ontsluiting Hoeksche Waard Zuid-West ; In hoeverre luistert de gemeente naar de burger?

Vorige week is het eindrapport over de ontsluiting Hoeksche Waard Zuidwest van APPM opgeleverd. Het rapport wordt na de zomer ter besluitvorming overgedragen aan de gemeenteraad. Op 16 mei 2022 heeft de projectleider bij de gemeente Hoeksche Waard het rapport gepresenteerd aan de inwoners van de zuidwest hoek van de Hoeksche Waard. Zij hebben het rapport daarvoor al grondig kunnen bestuderen omdat het onbedoeld op de website van de gemeente gepubliceerd was. En wat blijkt? Van participatie is geen sprake! De opstellers van het rapport/de gemeente laten inwoners/omwonenden participeren via 3 inspraakrondes, maar het was voor de bühne. De omwonenden zien hun inbreng en de aangedragen suggesties niet terug in de voorgestelde routes in het advies. ‘De gemeente Hoeksche Waard en het waterschap Hollandse Delta willen samen met de betrokkenen keuzes maken in de integrale verbetering van de ontsluiting van dit gedeelte van de Hoeksche Waard.’ Dat was de opdracht aan APPM.

Wat is het eindresultaat? Een rapport dat onvolledig overkomt op de betrokken bewoners. De gehanteerde criteria om tot een voorstel voor drie route-opties te komen worden summier uitgewerkt en als subjectief ervaren. APPM laat de door de betrokken bewoners voorgestelde routes afvallen zonder te kijken naar het oplossend vermogen van de verschillende varianten als het gaat over leefbaarheid, ontstaan hoofdstructuur, verkeersveiligheid, instandhouding/bereikbaarheid percelen, impact op stiltegebied en cultuurhistorische waarden, maar ook zonder te kijken naar de globale kosten. De participatie levert op deze manier juist meer afstand op tot de bewoners.

De komende tijd zal de gemeenteraad zich buigen over dit voorstel. De bewonersgroep zal zich nogmaals buigen over de voor- en nadelen van de verschillende routes en daarover contact zoeken met de raadsleden.

Indien u geïnteresseerd bent in dit rapport: 

https://hoekschewaard.raadsinformatie.nl/modules/5/Raadsinformatiebrieven/753538

Plaats een reactie